Värdet av cellprovskontroll kan inte underskattas

Publicerad i Aktuellt | 0

År 2010, vid 38 års ålder, drabbades Belinda Haraldsson av vaginalcancer (cancer i slidan) och lever sedan dess med biverkningar på tarmar och urinblåsa till följd av den tuffa behandlingen.

Belinda är verksam inom GCF Musslan i Värmland och samarbetsorganisationen Gynsam, och försöker att på olika sätt sprida budskapet om vikten av att genomgå gynekologisk cellprovskontroll regelbundet. Det finns visserligen inget screeningprogram framtaget just för vaginalcancer då denna cancerform är ganska ovanlig. Däremot innebär en cellprovtagning trots allt ”ett gynekologiskt möte” där man som patient kan ta tillfället i akt att ställa frågor kring eventuella besvär och funderingar man har.

Den screeningverksamhet mot livmoderhalscancer som bedrivs i Stockholms läns landsting och i region Gotland innebär att alla kvinnor mellan 23 och 64 år regelbundet kallas till en avgiftsfri provtagning. Låt oss alla hjälpas åt att påminna kvinnor i vår omgivning – släktingar och vänner, unga som gamla – om att aldrig ignorera och hoppa över erbjudandet om cellprovtagning. Varje tecken på förändringar i underlivet som man kan fånga upp på ett tidigt stadium, kan vara direkt avgörande för hälsan på lång sikt.

Vill du lyssna på en intervju som Värmlandsradion gjort med Belinda, så kan du göra det HÄR. (Obs! Ljudfilen behöver först laddas/sparas ned).

En tidigare artikel med Belinda som P4 Värmland har gjort, finns att läsa HÄR.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.