Cancerrehabilitering – något för dig?

Publicerad i Aktuellt | 0

Vi får många frågor från er medlemmar om rehabilitering. Vilken hjälp finns att få? Vem frågar man? Vart ska man vända sig?

Det finns faktiskt en rad olika former av rehabilitering för den som anses färdigbehandlad från sin cancersjukdom, vare sig syftet är kurativt eller prepalliativt. Om din läkare bedömer att du har behov av specialiserad rehabilitering, skickas en remiss till Hälso- och sjukvårdsförvaltningen. Blir den beviljad kan du själv välja vilken av de sex (av Stockholms läns landsting) godkända anläggningarna du vill åka till. Läs gärna mer om detta hos 1177.se.

Som vi har skrivit om tidigare (se inlägget från 27 september) kan du också med fördel vända dig till Centrum för cancerrehabilitering, verksamt vid Sabbatsbergs sjukhus. För att kontakta dem och påbörja en dialog, krävs ingen remiss.

Dessutom finns det helt fristående organisationer som erbjuder kostnadsfri rehabilitering i samarbete med olika rehabiliteringscentra. En sådan är CancerRehabFonden, som vänder sig till både vuxna, barn och ungdomar. Som medlem hos dem (350 kr per år) kan man ansöka om att få delta i ett rehabiliteringsprogram (5 dygn) och då få såväl deltagaravgift som kost och logi betald.

Bräcke Diakoni RehabCenter Sfären (tidigare Röda Korsets Sjukhus) har den 29 januari – 3 februari 2017 ett program riktat just till gyncancerpatienter, och till vilken det f n finns platser kvar. Deras rehab-team består av läkare, sjuksköterska, sjukgymnast, psykolog/psykoterapeut, dietist, kurator och undersköterska. Själva programmet bygger på fysisk aktivitet, information och samtal (både enskilt och i grupp). Läs mer om detta HÄR.

Om du av någon anledning inte blir beviljad rehabilitering eller kanske vill ha annan hjälp än den som erbjuds, finns också vissa möjligheter att på egen hand ansöka om bidrag för viss slags vård, stöd eller hjälpmedel. Sådana bidrag finns att söka t.ex. hos Curo samt hos Cancer- och Allergifonden.

Har du frågor eller vill ha vägledning kring hur man söker bidrag, är du förstås alltid välkommen att kontakta oss.

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.